Thursday, 2024-03-28, 16:01:20
Welcome Guest | RSS

Vidan Fullfile ZoNE

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Vidan Fullfile Zone » Fotbal » Fc Brasov
Fc Brasov
kafkaDate: Thursday, 2009-07-30, 16:44:27 | Message # 1
Boss
Group: Boss
Messages: 34
Awards: 2
Reputation: 10010
Status: Offline
Unul dintre cele mai vechi cluburi din România se afla la poalele Tâmpei si acesta este Fotbal Club Brasov, în actuala denumire. Cu o existenta de 71 de ani, istoria "galben negrilor" a parcurs un drum pe atât de zbuciumat, pe cât de interesant. Vorbind de clubul "stegarilor", trebuie sa ne întoarcem la obârsie, înca înaintea celui de-al doilea razboi mondial. Totodata este necesar sa cunoastem precursorii clubului brasovean.

Primele semnale ale jocului de fotbal la Brasov sunt de prin anii 1911-1913, când în scolile brasovene se încingeau dispute acerbe între cetele de liceeni. În 1914 apare Brasovia, de numele careia se va lega peste ani numele "stegarilor". Se înfiinteaza apoi în 1920 "Coltea", cea care în 1928 va deveni prima si pâna în prezent unica echipa ce a câstigat titlul de campioana nationala. În 1927, fabrica de avioane brasoveana, IAR, îsi va organiza un club sportiv, iar prin-tre sectii figura fotbalul.

Dupa încheierea conflagratiei mondiale, IAR-ul va deveni Tractorul, iar echipa de fotbal va figura în multe editii în campionatele divizionare B si C. Apare apoi A.CFR si Astra, care este de fapt "bunica" actualei echipe a "galben negrilor". Povestea fotbalului de sub Tâmpa este pe atât de interesanta, pe cât de controversata. De la urcusuri, precum titlul cucerit de "Coltea" (foto), echipa colonelului Vintila Cristescu (primul participant brasovean la o editie a Jocurilor Olimpice din 1928 de la Amsterdam - primul din stânga), dupa ce cu un an de zile înainte se clasase în finala la promovarea "stegarilor" în "A" si cucerirea "Cupei Balcanice", la cele patru retrogradari în abisul diviziei B. De la victoria asupra lui Espanol Barcelona pâna la înfrângerea cu 1-10 din partea dinamovistilor.

 
Forum » Vidan Fullfile Zone » Fotbal » Fc Brasov
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: